Menu
Voedselbank Zwolle
Voedselbank Zwolle deelt wekelijks uit
Voedselbank Zwolle
Minder dan 0,5 % van verspild voedsel bereikt de voedselbank
Voedselbank Zwolle
Voedselveiligheid speerpunt in strategie
Voedselbank Zwolle
Onze vrijwilligers delen wekelijks uit
Voedselbank Zwolle
Wij hengelen graag naar vis. Wie bijt?
Voedselbank Zwolle
Boter, kaas en eieren meer dan welkom

Als het dubbeltje de verkeerde kant op valt
Eind december 2015 hebben de voedselbanken in Nederland 35.000 huishoudens als klant. Dat komt overeen met 88.000 personen. 40% daarvan is nog jonger dan 18 jaar. De voedselbanken zijn het afgelopen jaar fors gegroeid en er komen steeds meer voedselbanken bij. Er melden zich nieuwe  groepen klanten: ZZP-ers, MKB-ers, mensen in echtscheiding. Het beeld dat opdoemt is dat vrijwel iedereen een potentiële klant is. Als het dubbeltje opeens de verkeerde kant op valt.
Voedselbanken Nederland noemt zichzelf enigszins gekscherend de snelst groeiende bank van Nederland. Sinds de oprichting van de eerste voedselbank in 2002 in Rotterdam, is de organisatie enorm gegroeid. Inmiddels zijn er 162 voedselbanken actief in alle provincies in Nederland. Via 8 regionale distributiecentra wordt het beschikbare voedsel verspreid onder de aangesloten voedselbanken.

Knappe prestatie van 10.500 vrijwilligers
Het distributieproces is vrij gecompliceerd. Ten eerste omdat op maandagochtend vaak geen beeld is van wat er die week in de voedselpakketten gestopt kan worden. Veel leveranciers weten pas op een laat moment of er overschotten of restanten zijn. (Voedselbanken weten overigens wél zeker dat op de uitdeeldag 35.000 huishoudens op hun rekenen).  Ten tweede worden er zowel gekoelde, bevroren als lang houdbare etenswaren aangeboden. Voedselveiligheid heeft de hoogste prioriteit bij de voedselbanken. Dat betekent dat uiterst zorgvuldig gedistribueerd moet worden. Niet elke voedselbank heeft koel- of diepvriescapaciteit. Over de verdeling moet dus goed nagedacht worden. Ten derde houden we rekening met verschillende pakketten. Huishoudens met 1 of 2 personen krijgen een ander pakket dan grotere gezinnen.
Ruim 10.500 vrijwilligers zijn wekelijks hard bezig om ervoor te zorgen dat 88.000 mensen een voedselpakket ontvangen. Elke week weer!

Meer voedsel: de grootste uitdaging
Waar wij voor vreesden werd in 2013 realiteit. Voedseltekorten. Dat heeft geleid tot wachtlijsten bij verschillende voedselbanken. Bedrijven zijn efficienter in de productie, en er wordt minder weggegooid. Voor voedselbanken wordt het steeds uitdagender om op structurele wijze aan voedsel te komen. Voedsel dat anders verspild zou worden.
Paradoxaal genoeg bereikt slechts 0.3 % van de hoeveelheid verspild voedsel in Nederland de voedselbanken (Bron: schattingen van WUR en voedselbanken Nederland). Als we in staat zijn dat percentage te verveelvoudigen, kunnen we veel meer klanten van een goed gevuld voedselpakket voorzien. Nu bedienen we slechts 5% van de huishoudens die onder de lage inkomensgrens leven.
Onze klanten krijgen het pakket overigens gratis.

Tot slot: onze verlanglijst
Wat staat er permanent op de verlanglijst van voedselbanken?
Allereerst: voedsel. En dan het liefst lang houdbaar en gezond voedsel. Zodat we de voorraden in de distributiecentra kunnen opbouwen. We denken dan aan bijvoorbeeld groenten en fruit in glas of blik. We glunderen bij het idee van houdbare complete maaltijdsoepen, of –sauzen met groenten erin. Maar ook pasta, rijst, peulvruchten, en ontbijtgranen staan op ons boodschappenlijstje.
Ten tweede: voedsel. Een beetje luxe voor onze klanten. Met koffie en thee (groen of zwart) zijn we erg blij.

Doneer geldDoneer geld
Pakket aanvragenPakket aanvragen
Help ons aan voedselHelp ons aan voedsel
Adres Voedselbank ZwolleAdres Voedselbank Zwolle
 
Aangesloten bij:
© Voedselbank Zwolle 2019